📅 Zaterdag 22 maart | 🕐 Aanvang: 13:00 uur | 📍 De Pletterij, Haarlem
Hoe kunnen belangrijke besluiten over bijvoorbeeld de inrichting van de openbare ruimte en de verdeling van publieke middelen in Haarlem op een rechtvaardige manier gemaakt worden? De Pletterij en Stichting Stadsgesprekken organiseren twee bijeenkomsten om daar meer zicht op te krijgen met als doel hierover een aantal aanbevelingen te doen.
De eerste bijeenkomst vindt plaats op zaterdagmiddag 22 maart. We bespreken de beste manier om die keuzes te maken. En hoe dat in de praktijk verloopt in Haarlem. We hopen op een middag vol inzicht, discussie en inspiratie, waarin we dit onder de bezielende leiding van Petra Boom aan de hand van concrete Haarlemse casussen gaan verkennen.
De aftrap van de bijeenkomst wordt verzorgd door Simon Franke, oprichter van Trancity, publicist/uitgever over stedelijke ontwikkelingsvragen en, met Wouter Velthuis, schrijver van ‘Verkenning van de Rechtvaardige Stad’ en ‘Onderweg naar de Rechtvaardige Stad’ en Asis Aynan, Programmamanager Centre of Expertise Rechtvaardige Stad van de Hogeschool van Amsterdam, verzorgen de aftrap van de bijeenkomst.
Kwesties die aan de orde komen zijn o.m.:
- Waar en op welk niveau we besluiten kunnen nemen
Welke besluiten horen thuis op straatniveau, in de wijk of op stadsniveau? Hoe voorkomen we dat besluitvorming te versnipperd of juist te gecentraliseerd raakt? - Hoe we belanghebbenden kunnen betrekken
Hoe regelen we de representatie? Zijn de belanghebbenden in beeld en kunnen ze meepraten en meebeslissen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen die niet in beeld zijn toch een stem krijgen in het besluitvormingsproces? - Welke vormen er zijn voor een rechtvaardig besluitvormingsproces
Als we besluiten nemen, welke vorm leidt dan tot een rechtvaardigheid besluitvormingsproces? Een buurtenquête? Een referendum? Een burgerberaad? De gemeenteraad? En wat te doen met de minderheid die tegen een bepaald besluit is? - Wat we verwachten van participatie en inspraak
Het lijkt erop dat we elkaar niet meer verstaan, in taal, verwachtingen en feiten. Om samen tot goede besluiten te komen, moeten we elkaar niet alleen horen, maar ook begrijpen. Dat vraagt om een gemeenschappelijk begrippenkader waarin duidelijk is wat inspraak betekent, wat participatie inhoudt en hoe we naar rechtvaardige besluitvorming kijken. - Hoe theorie toe te passen in de praktijk
We sluiten deze eerste bijeenkomst af met een blik op de Haarlemse praktijk. Op basis van de opbrengsten van het gesprek tot dan toe gaan we in op enkele concrete voorbeelden: hoe worden besluiten nu genomen? Wat gaat goed en wat kan beter?
Vervolg: van inzicht naar aanbevelingen
In de tweede bijeenkomst op 10 mei gaan we aan de hand van casussen systematischer en dieper in op hoe het besluitvormingsproces verbeterd kan worden. Welke aanbevelingen kunnen we meegeven aan bewoners, belangenorganisaties, actiegroepen, politieke partijen en het gemeentebestuur om te komen tot een rechtvaardige besluitvorming?
Ons doel: een ‘Haarlemse Rechtvaardigheidsmeetlat’ voor besluitvormingsprocessen.
Doe mee en denk mee!
Of je nu een actieve bewoner, professional, beleidsmaker, politicus of gewoon een betrokken stadsgenoot bent: jouw stem en inzichten zijn essentieel. Kom meepraten, meedenken en mee vormgeven aan de toekomst van onze stad! Laten we samen werken aan een rechtvaardige besluitvorming over de inrichting van de stad van morgen.
We zien je graag op 22 maart.
🔹 Toegang is gratis, maar aanmelden wordt gewaardeerd.
🔹 Meer info en aanmelden via https://pletterij.nl/events/stadsgesprek-rechtvaardig-haarlem/