Een week na de landelijke verkiezingen, halverwege de zittingsperiode van de Haarlemse gemeenteraad en met een raadgevend referendum over het parkeerbeleid op komst, organiseert de stichting Stadsgesprekken op dinsdag 28 november 2023 een dialoogavond over de vraag

“Hoe staat en hoe gaat het met de Haarlemse democratie, en is Haarlem democratischer dan pakweg 10 jaar geleden?”

Haarlemmer, journalist en presentator Frénk van der Linden spreekt met een aantal Haarlemse fractievoorzitters in de gemeenteraad, met landelijke en lokale ex-politici en met betrokken en actieve Haarlemmers over hun eigen activiteiten en ervaringen. Hoe kijken zij aan tegen het functioneren van de lokale democratie in Haarlem, en wat verwachten zij daarvan in de toekomst? Daarbij komen natuurlijk ook de recente politieke ontwikkelingen aan de orde: de opkomst van nieuwe politieke bewegingen en nieuwe vormen van actievoeren in een tijd van toenemende versplintering en polarisatie. Wat betekenen die voor de versterking van de lokale democratie in Haarlem?

Onder meer de volgende gasten komen daarbij aan het woord  (in alfabetische volgorde):

Moussa Aynan fractievoorzitter Jouw Haarlem in de gemeenteraad
Nadieh Bindels Nachtwacht Haarlem
Niko Buiten Extinction Rebellion Haarlem
Peter van Kessel fractievoorzitter VVD in de gemeenteraad
Danny van Leeuwen fractievoorzitter Actiepartij in de gemeenteraad
Renske Leijten voormalig lid van de Tweede Kamer voor de SP
Dilia Leitner voormalig raadslid en fractievoorzitter D66 Haarlem
Hildo Makkes van der Deijl voorzitter BIZ Binnenstad Haarlem
Yvonne van Schie voorzitter wijkraad Europawijk
Maarten Wiedemeijer fractievoorzitter PvdA in de gemeenteraad

De deelnemers delen concrete ervaringen en gaan met elkaar in gesprek over wat er goed gegaan is en wat er niet goed gaat. Over waar dat aan ligt en hoe dat dan beter kan. Tijdens en tussen de gespreksrondes is er ruimte voor inbreng vanuit het publiek.

De stichting Stadsgesprekken is van plan in de toekomst meer ontmoetingen over dit onderwerp organiseren. Aan het eind van de avond kunnen geïnteresseerden zich aanmelden om hierover op de hoogte te worden gehouden.

De avond Liefde voor de lokale democratie vindt plaats op dinsdag 28 november 2023, aanvang om 20.00 uur in theater De Liefde Begijnhof 10 in Haarlem, inloop vanaf 19.30 uur. 

LET OP: De avond is gratis te bezoeken. Vanwege de capaciteit van de zaal dient men zich bij voorkeur wel aan te melden via e-mail: info@stadsgesprekken.nl.